Een baan vinden in Barcelona
Het allerbelangrijkste is uiteraard het vinden van een baan (tenzij je van je welverdiende pensioen of beursgang geniet). Het moge duidelijk zijn dat het meeste werk te vinden is in Madrid en Barcelona. Steeds meer internationale ondernemingen vestigen zich in deze steden. Daarmee wordt ook de vraag vergroot naar werknemers die ook Engels spreken. In zijn algemeenheid mag je echter wel zeggen dat het noodzakelijk is om voldoende Spaans te spreken. Meestal ga je in eerste instantie een mondelinge overeenkomst aan, pas als je echt bent begonnen krijg je het contract. Indien het je eerste baan is in Spanje moet je ook in geschreven worden bij de Seguridad Social. Dit moet het bedrijf zelf in het algemeen regelen.
Ga er vanuit dat je in salaris achteruit zal gaan in vergelijking met Nederland. Je betaalt uiteraard ook minder belasting. Als je eenmaal een betrekking hebt gevonden zal je meestal ook voor ziektekosten verzekerd worden. Veel mensen komen tegenwoordig terecht in een van de vele call centers die er in Barcelona zijn. ACS, Citibank, Avis, Agilent, Accenture, Air Liquid en vele andere bedrijven hebben grote call centers met soms wel tot 600 man. Daar moet je een baan kunnen vinden als je het niet erg vindt om tussen de 15.000 en 23.000 euros te verdienen. Het geeft je wel een start uiteraard.
De zondagskranten (la Vanguardia) en de vele websites (infojobs en Monster) die je tegenwoordig hebt op dit gebied zijn de bronnen voor banen. Voor zover je het nog niet gezien had staan er links op alles pagina’s banen die Engels of Nederlands vereisen. Koop ook eens de Expansion, een zakenblad met op zondag veel advertenties. Er zijn ook wat bladen gericht op personeelsadvertenties (Anuntis, Treball) maar persoonlijk vind ik de kwaliteit niet geweldig (of je moet slager of bouwvakker zijn, dan is het een aanrader)
Bereid je vast voor op hard werken. In Cataluña wordt serieus gewerkt, dit in tegenstelling tot de verhalen van velen. Normaal begint een werkdag rond 9:00 uur. Ontbijt nuttig je om 11:00 uur in een van de vele barretjes terwijl de lunch rond 14:00 uur begint. Tot 16:00 uur mag je uitbuiken en dan werk je officieel tot 19:00 uur. Echter, in veel banen begin je vroeger, heb je een uur lunchpauze en werk je tot 20:00 of 21:00 uur. Een steeds kleiner wordend aantal bedrijven heeft zomers een intensief rooster, je werkt dan tot 15:00 (en begint vaak wat vroeger) en daarna kun je naar het strand.
Verblijfsvergunning of de illegaliteit in
Bezitters van een paspoort van één van de landen van de EU hebben geen tarjeta de residencia meer nodig. Maakt niet uit of je voor eigen rekening werkt, in loondienst bent, studenten of gepensioneerd bent. Wat je wel moet doen als je hier langer dan 6 maanden verblijft is je inschrijven bij het “registro central de extranjeros”.
Wat je moet doen:
Oficina de Estranger de Barcelona, Av. Marqués de l’Argentera 2, 2a Planta in Ciutat Vella. Tel 93 4829544. Voor afspraken kun je mailen met citaprevia@barcelona.map.es
Je moet 2 exemplaren meenemen van het formulier EX-16 (kun je downloaden op de website van Ministerio de Interior). Je moet daarnaast je paspoort meenemen en alles wat aangegeven staat op het formulier.
Via dit formulier kun je ook je NIE krijgen (numero de Identidad de Extranjeros). NIE is zeer belangrijk want dat heb je echt overal nodig om rekeningen te openen of om ook maar iets gedaan te krijgen. Het is ook je fiscaal nummer.
Daarna moet je naar een bank gaan om ongeveer 7€ te betalen waarvan je een bewijsje krijgt. Met dit bewijs ga je naar Paseo Juan de Borbón, 32 in Barcelona. Daar krijg je het bewijs dat je officieel ingeschreven bent!
Als je buiten Barcelona woont moet je even op de site van MIR kijken waar je precies moet zijn.