Geschiedenis van Barcelona
De eerste menselijke nederzettingen in Barcelona stammen uit het neolithicum, ook wel nieuwe steentijd genoemd. Dit is (volgens Wikipedia) een prehistorische periode die circa 11.000 voor Christus begon. De stad zelf is gesticht door de Romeinen die er een kolonie gesticht zijn, die ze Barcino noemden. Dit was aan het einde van de eerste eeuw v Chr. De kolonie had rond de 1000 bewoners en was omsingeld door een stadsmuur, waarvan je de resten in het oude stadscentrum nog steeds kan zien.
Meer dan 200 jaar viel Barcelona onder een Islamitische heerschappij en na de Christelijke verovering groeide de regio uit tot een provincie van de Karolingische rijk en één van de meeste belangrijke residenties van het hof van de Kroon van Aragón.
Middeleeuwen
De vruchtbare periode Middeleeuwen zorgde ervoor dat de Barcelona zich definitief gepositioneerd had als het economische en politieke centrum van het Westelijke Middellandse Zeegebied. De Gotische wijk (Barri Gòtic in het Catalaans) is het oudste deel van de stad en zal u een beeld geven van de pracht en praal ten tijde van de 13e tot de 15e eeuw.
Vanaf de 15e eeuw tot de 18e eeuw ging het wat minder met Barcelona en kwam het in een periode van verval terecht. De stad had moeite om zijn economische en politieke onafhankelijkheid te behouden. Deze strijd tegen verval eindigde in 1714, toen de stad in handen viel van De Bourbons (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Bourbon) en https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Barcelona_(1713–14). Hierdoor werd Catalonië en de rechten van de Cataloniërs onderdrukt.
Renaissance goed voor Barcelona
Halverwege de 19e eeuw brak met de komst van de ontwikkeling van de textiel industrie een periode van cultureel herstel aan. Tijdens deze periode, de Renaissance, werd de Catalaanse taal herwonnen als literaire taal.
Eixample
De 20e eeuw leidde een wijdverspreide stadsvernieuwing in, met als hoogtepunt de wijk ‘Eixample’, Catalaans voor ‘uitbreiding’. Deze wijk is een grote tentoonstelling van de meest karakteristieke gebouwen in de Catalaanse art-nouveau-stijl.
Een van de meest kenmerkende architecten is Antoni Gaudí, wiens gebouwen wereldwijd bekendheid hebben gekregen. Zijn meest bekende werken in Barcelona zijn Casa Mila, Casa Batlló en de Sagrada Família.
Alle vrijheden die Barcelona verworven had tijdens deze periode werden tijdens de Burgeroorlog in 1936 en de dictatuur die daarop volgde enorm beperkt.
Met het herinvoeren van de democratie in 1978 heroverde Barcelona zijn economische kracht en de Catalaanse taal werd hersteld. Dat Barcelona gastheer was van de Olympische Spelen in 1992 heeft de stad een verse impuls gegeven aan de potentie van de stad en de bevestigde wat voor metropool het is.